התפתחות הרפואה והתקדמות המדע בעולם המודרני מאפשרים לגורמי הרפואה לרפאות מחלות רבות, ולעצור התדרדרות במחלות רבות אחרות, כתוצאה ישירה מכך אורך החיים בישראל עולה בהתמדה ובשנים האחרונות חיים בישראל פי שלושה קשישים ביחס ל1980!
כאן עולה השאלה הנדרשת, אורך החיים עולה אך מה עם האיכות בגיל השלישי של האדם?
איכות החיים בגיל הזהב נקבעת מגורמים רבים וביניהם המצב הכלכלי, הבריאותי והחברתי של הקשישים.
אם נתמקד בגורם אחד והוא המצב החברתי של הקשישים, נגלה בבירור שאדם המוקף בסביבה תומכת, מנהל חיי חברה פעילים וסדר יומו מסודר ומלא- הוא גם אדם שמח יותר וכתוצאה מכך גם בריא יותר.
הוכח שבדידות היא גורם ישיר לדיכאון ואף חמור מכך, בדידות היא גורם סיכון למוות בדיוק כמו אדם השואף 15 סיגריות ביום! חוסר בחברה המוביל לדיכאון הוא גם אחד בגורמים המובהקים לאלצהיימר וממחקרים עולה כי אדם המנהל אורח חיים פעיל יותר- מוריד את הסיכון לאלצהיימר ולדמנציה בעשרות אחוזים. מחלת אלצהיימר היא הגורם ה6 למוות בעולם.
לכן, בגיל השלישי חיי החברה חשובים כפליים, המשפחה מתבגרת וגם הילדים בונים את ה'קן' שלהם, עסוקים בלימודים, קריירה ולעיתים גם בגידול הילדים שלהם עצמם. גם אדם אשר פיתח במהלך השנים תחביבים ומעגלי חברה רבים, יתקשה לשמור עליהם לאורך שנים.
קשישים רבים ומשפחותיהם מוצאים פתרון בדמות בתי האבות. מוסדות אלו שהתפתחו בישראל מאד בשנים האחרונות ,מפוקחים בבקרה הדוקה ביותר של משרדי הבריאות והרווחה. בתי האבות מספקים לקשיש חיי חברה פעילים עם בני גילו, בבית האבות תוכל גם המשפחה לבקר בכל עת בנחת עם הילדים והנכדים בחדרי המשפחה המוקדשים לכך.
סדר היום עמוס וכולל ארוחות סביב השעון, פעילות חברתית מגוונת המנוהלת על ידי אחראית תעסוקה, ערבי שירה ומוזיקה, הרצאות, הצגות, יצירה, אפייה, ופעילות גופנית כגון: התעמלות, פיזיותרפיה ועוד.
לקשישים סיעודיים בית האבות חשוב מבחינה זו במיוחד, הניוד של קשיש סיעודי עלול לעיתים להיות קשה וכל יציאה מהבית נשקלת פעמיים. במחלקות הסיעודיות בבתי האבות, מספקים סביבה מותאמת לצורכיהם וכך גם מותאמות המעליות, חדרי הפעילות, המרפסות והגינות. כך פעילות הקשיש לא נפגעת בשל מוגבלותו.
לקשישים תשושי הנפש מותאמות בבתי האבות פעילויות מיוחדות הנועדות בין השאר לשמור בריאותם ולהאט את קצב התפתחות האלצהיימר. פעילות תמידית של המח מאטה את קצב התפתחות המחלה.
לסיכום, לא כל קשיש חייב לצאת מהבית על מנת לחוות חיי חברה עשירים, אדם שמוקף בסביבה פעילה, שומר על תחביביו ומחובר לבית ולזיכרונות יכול להישאר בבית כל עוד הוא לא מרגיש בודד. גם מועדוני יום הם לעיתים הפתרון לכך. אך אדם הרוצה לחוות חיי חברה פעילים יותר עם בני גילו ובמיוחד קשישים סיעודיים ותשושי הנפש- ימצאו פתרון נח להם ולמשפחתם בבתי האבות.