בשנים האחרונות חלה התפתחות מרשימה בכל הקשור למחלקות הסיעודיות בבתי האבות והודות לפעילות מאומצת של משרד הבריאות ושל עמותות שונות נוספות נבנו בעשר השנים האחרונות מחלקות רבות שמנסות לענות על החסר במיטות אשפוז סיעודי, גם במצב הנוכחי הביקוש עולה על ההיצע וצפוי חסר לשנים הקרובות.
המחלקות הסיעודיות השונות בבית האבות נקראות בין השאר "בית חולים גריאטרי סיעודי" ועל פי הגדרת משרד הבריאות הן בית חולים הכולל מחלקה אחת או יותר המתאימים לאשפוז ממושך של מטופלים סיעודיים ותשושי נפש.
מיהו מטופל סיעודי אשר מתאים למחלקה סיעודית?
מטופל סיעודי מתאים למחלקות אלה כאשר מתקיימים בו התנאים הבאים:
- מצב בריאותו ותפקודו נחלשו כתוצאה מליקוי גופני/ מנטלי או ממחלה כרונית, והוא נדרש למעקב רפואי מיומן לתקופה ממושכת.
- מתקיימים בו אחד או יותר מהמצבים הבאים:
- הוא מרותק למיטה או לעגלת נכים ומתקשה ולהתנייד או לעבור למצבי ישיבה/ שכיבה באופן עצמאי.
- חוסר יכולת לשליטה על הסוגרים.
- הוא מתהלך בקושי רב עקב סיבוכי מחלות או נפילות ויש צורך בעזרה בביצוע כל/ חלק מהפעולות היומיומית כגון: להתלבש, להתפשט, להתרחץ וכדומה.
ככלל, ישנם סיבות רבות אשר מביאות את האדם למצב של ליקוי גופני זה, כגון אירוע מוחי או מחלה ממושכת, סיבה נוספת ששכיחה ביותר הינה נפילות. באוכלוסיית הקשישים כל נפילה עלולה להסתיים בשבר או חבלה קשה.
קשישים סיעודיים אשר נחבלו כתוצאה מנפילה או עברו אירוע מוחי יועברו לטיפול משקם ורק כאשר המצב הסיעודי אינו 'בר שיקום'- כלומר, שאין יכולת להשתקם ממנו ולהיטיב את המצב הגופני הנוכחי, ניתן לעבור למחלקה הסיעודית. שם יקבלו המטופלים 'שיקום משמר' על מנת לשמור על היכולת הפיזית הקיימת ולמנוע התדרדרות. כאשר המצב הסיעודי נגרם ממחלה ממושכת יופנה הקשיש לבית האבות רק לאחר איזון מחלות פנימיות בקופת חולים ע"י הרופא המטפל או בבית החולים.
בבית אבות 'בית הדקל' בפתח תקוה, נבנה לפני מספר שנים בניין חדש ומפואר אשר מכיל 3 מחלקות לקשישים סיעודיים ולכל דייר מותאמת המחלקה המתאימה לו והשיבוץ נקבע על פי רמת התפקוד והצלילות של הדייר:
- מחלקה לחולים סיעודיים קלים, עם רמת תפקוד וצלילות טובה יחסית.
- מחלקה לרמת תפקוד וצלילות נמוכה מעט יותר.
- מחלקה לקשישים סיעודיים שאינם צלולים וצריכים פיקוח רפואי הדוק עוד יותר.
במחלקות הסיעודיות בבית הדקל ישנם חדרים חדישים ומאובזרים, צוות רפואי הכולל בין השאר רופאים, אחיות, מטפלים מקצועיים, שרותי פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, קלינאית תקשורת, תעסוקה סביב לשעון, וכן דיאטנית המתאימה את תפריט הארוחות לכל אדם באופן אישי.
בית הדקל מפוקח ע"י משרד הבריאות ונערכת בו בקרה על ככל הפעילות בכל שנה מחדש.
ההבדלים בין סיעודי לסיעודי מורכב
לאחר שהגדרנו מהו אדם סיעודי, חשוב לזכור- לפני מעבר לבית אבות סיעודי יש לבדוק שלא מדובר בחולה שהוא סיעודי מורכב.
סיבות אופייניות שהופכות חולה סיעודי או תשוש נפש לחולה סיעודי מורכב:
- מחלה רפואית קשה ולא יציבה המחייבת השגחה רפואית צמודה וממושכת.
- מחלה ריאתית קשה המצריכה טיפול בחמצן במשך מרבית שעות היממה.
- מחלה אונקולוגית פעילה המצריכה טיפולים כימותראפיים או טיפולים נרקוטיים.
- צורך במתן עירויי נוזלים מספר פעמים בשבוע או עירויי דם בתדירות של יותר מפעם בחודש.
- חולי דיאליזה.
- פצעי לחץ עמוקים.
על פי חוקי משרד הבריאות לא ניתן לאשפז אדם שהוא בהגדרת 'סיעודי מורכב' במחלקה סיעודית רגילה ולכך יש מחלקות ייעודיות המתאימות לטפל בחולים אלה.
ההגדרה נקבעת ע"י רופא המשפחה או כאשר אדם משתחרר לאחר מחלה ממושכת מבית החולים יקבע הצוות הרפואי לפני מועד השחרור מהי הגדרתו וכך יופנה למסגרת אשפוז מתאימה.
מימון השהות במחלקה סיעודית ומחלקה סיעודית מורכבת
הגדרת מצבו של הקשיש חשובה מאד כאשר יש צורך בסיוע במימון השהות במחלקות אלה.
במחלקה 'סיעודית' רגילה - משרד הבריאות משתתף במימון השהות במחלקה על פי היכולת הכלכלית של ההורה ומשפחתו, כדי לקבל את השתתפות המשרד יש צורך בהגשת בקשה לסיוע במימון האשפוז - בסניף משרד הבריאות בעיר מגוריו של המבוגר, ובהגשת טפסים המפרטים את המצב הכלכלי שלו ושל ילדיו. הסיוע נקרא גם 'קוד משרד הבריאות'.
במחלקה 'סיעודית מורכבת' - השהות במחלקות אלה נושאות עלויות גבוהות מאד ולעיתים מתקשים הקשיש ומשפחתו לעמוד בתשלומים, לכן במימון משתתפת המשפחה/ המטופל בסכום של כ125 ₪ ליום אשפוז ואת השאר משלמת קופת החולים. אין הגבלה על מספר ימי האשפוז. כאשר החולה או משפחתו מתקשים לשלם גם סכום זה, תוכל לפנות לבקש הנחה מקופת החולים.